2014. január 11., szombat

Bálint első felnőtt foga

Vasfog, maradandó fog stb. Én csak felnőtt fognak hívom. Bálintnak kibújt belőle az első. De nem volt ez minden előzmény nélküli: egy fogbalesettel kezdődött és egy másik fogbalesettel végződött.
Még augusztus végén történt, hogy Kamilla és Bálint épp egy kötött takaróval játszottak. A takaró csücske Bálint szájában volt, amikor Kamilla megrántotta azt. A takaró egyik szála beakadt Bálint jobb alsó egyesébe és szinte kirántotta azt. Vérzett, mozgott a fog, de arra jutottunk, nem csinálunk vele semmit. Utána is érzékeny maradt neki és továbbra is mozgott. Október vége felé aztán más okból kifolyólag, de elmentünk fogorvoshoz. Bálint rettentően félt, de szerencsére jó élményekkel távozott. Főleg azért, mert semmit nem csináltak vele, csak egy-két "fénykép" készült. A röntgenkép nagyon érdekes volt: két emeleten sorakoztak a fogai. A felső szint volt a tejfogaké, az alsó szint a még nem látszó, az ínyében sorakozó felnőtt fogaké. A fogorvos úgy döntött, nem húzza ki Bálint hónapok óta mozgó fogát.
December 6-án, Mikulás napján felfedeztük, hogy a mozgó tejfog mögött kibújt a (kétszer akkora) maradandó foga. Na innentől kezdve Tóninak nem volt nyugta, többször nekiállt kihúzni Bálint fogát, de az nem hagyta magát (mármint a fog).
Aztán ma újabb fogbaleset történt. Bálint és Kami ovis barátai voltak nálunk vendégségben a szüleikkel. Búcsúzásképpen Bálint és Oli előadott egy hempergős bunyót, s fejjel összeütköztek. Bálintnak megint elkezdett vérezni a mozgó foga és gyakorlatilag már lifegett az ínyében. Szerencsére kéznél volt Oli apukája, aki történetesen fogorvos. Gyorsan meg is adta a végső döfést a tejfognak: egy zsebkendővel kihúzta azt.
Azóta Bálint többször hosszasan megvizsgálta a tükörben a "lyukat" és tervezi, hogy kinek fogja majd elmesélni a történteket. Én pedig betettem a szekrénybe az ominózus darabot. :-)

Nincsenek megjegyzések: